Лекари, зъболекари и фармацевти напуснаха недоволни заседанието при президента

share

Лекари, зъболекари и фармацевти напуснаха заседанието Съвета за икономическо развитие и социални политики, който обсъжда приоритетите в здравеопазването, заявявайки, че не са имали възможност да изложат идеите си.

"Явно е проявено неуважение към редовите лекари, зъболекари, фармацевти в България. Не обвинявам президента, но трябва сериозно институцията Президентство да поработи върху своя протокол. Не може съсловните организации, които са основен партньор на държавата в реализиране на здравните политики, да бъдат оставени на последно място, ако остане време да кажат нещо. Нашата цел беше най-вече да разсеем митовете, които се носят в България. Колко много пари се отделят за здравеопазване и как те ежегодно нарастват. Под 4% от БВП няма страна в Европа, която да заделя за здравеопазване, освен България. Другият мит е за броя хоспитализации - непрекъснато нарастващи. Проблем номер едно на страната са кадрите", заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

"Искаме да благодарим на президента за тази инициатива, но категорично трябва да е ясно, че освен диалог, какъвто се заявява от управляващите, трябва да има и конкретни действия. Иначе, за съжаление, по стара българска традиция, парата ще отива само в свирката",  допълни Борислав Миланов от Българския зъболекарски съюз.

"Предполага се на един консултативен съвет да се изказват експертите, а не хора, които си правят PR. Около час и половина слушахме само това! При регламент от по 3 минути, министърът на здравеопазването говори около 15 минути и не каза нищо, неизвестно на мен. Последната идея на министъра е аптеките да могат да работят и без присъствието на магистър фармацевт, срещу което ние сме твърдо против", каза Мирослав Ненчев от фармацевтичния съюз.

Водещи новини

Още новини