Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Bulfoto
share

„Теренът за детската болница почти е разчистен. До 15 ноември се очаква да бъде съвсем разчистен. Ако си спомняте – на 1 юни в Деня на детето, започна всичко. Днес изглежда по съвсем различен начин – няма ги постройките“. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев.

Той посочи, че в петък е бил приет планът за структурата и капацитета на бъдещата Национална детска болница, който включва 400 места и 26 отделения.

Основната идея е да се осигури комплексното обслужване на българските деца.

"Това трябва да бъде върховен приоритет за всички", отбеляза Димитър Главчев.

Здравният министър: Има напредък при строежа на Националната детска болница

По думите му строежът ще започне през юни 2025 година, като е предвидено да бъде завършен през май 2028 година.

"За 4 години ще бъде преодолян застой от 40 години", заяви служебният премиер.

Потвърждение от министъра 

"Има напредък при строежа на Националната детска болница, наваксахме изоставането, дори изпреварихме сроковете по подготовката на терена. Изцяло премахнати са двете сгради на територията, където ще бъде новото лечебно заведение в Горна баня. След продължителни дискусии и поредица от срещи най-после имаме готов, одобрен проект за структура на Националната детска болница, ще има 440 легла, 26 клиники и отделения", обяви по-рано пред БНТ здравният министър Галя Кондева.

Тя поясни, че остава да се довършат работите по премахване на подземни нива.

"Фокусът е върху комплексната грижа за малките пациенти. Следват два етапа по функционалност и оборудване, изготвят се процесите по визия и проектиране. Като финално изпълнение в графика е предложено май 2028 година, тази дата е реална, като е възможно да се случи и в началото на годината.

Има ясна визия за броя на специалистите. Ориентировъчно ще са необходими над 350 лекари и над 500 сестри", коментира здравният министър.

Водещи новини

Още новини