Министър Запрянов за авиокатастрофата: Пилотите са управлявали самолета, няма технически отказ от машината

бТВ
share

Настоявахме данните от черната кутия на самолета да бъдат цялостно прочетени, за да може да се възпроизведе целия полет. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в предаването "Лице в лице" по бТВ, по повод резултатите от черната кутия на падналия самолет на авиобаза "Граф Игнатиево". При инцидента загинаха двамата пилоти.

"Днес представихме полета от излитане до настъпване на това нещастно събитие. През цялото време пилотите са управлявали самолета, няма момент, в който да има технически отказ от машината", обясни Запрянов.

По думите му пилотите са предприели прекомерен риск. "Мотивът е, че това упражнение е изпълнявано много пъти", каза още той.  

"Черната кутия показва, че самолетът е управляем. Пилотът управлява и той взема решения как да завърши фигурата. Предоверил се е на опита и експертизата, които има и може да предприеме риска", посочи министър Запрянов. 

Министър Запрянов потвърди, че пилотите са имали достатъчно летателни часове. "Абсурд е да се надписват летателни часове", категоричен бе той. Той обясни, че пилотите са изпълнявали упражнение, което е част от бойната подготовка. 

Ключови разкрития за авиокатастрофата в „Граф Игнатиево"! Самолетът е бил в изправност, пилотите са поели неоправдано висок риск

"Можем да разчитаме на пълна обективност при експертизата. Убеден съм, че какъвто и екип да анализира данните ще види същото. Тези данни пресъздават полета, те не могат да бъдат променени и манипулирани", категоричен бе Запрянов. 

По думите му в момента тече по-комплексна проверка, която да провери подготовката на летците. "Ще можем да разгледаме други аспекти на подготовката на летците. Искам да видя как работят командирите, как се работи с пилотите. Искаме пилотите да бъдат осигурени и да изпълняват задачи, за които са подготвени. За нас е ценен животът на пилотите, след това да им дадем необходимата подготовка, добави министърът на отбраната. 

Той посочи, че подобни авиокатастрофи се случват и в други страни. "Това е високорискова професия. Но нека се обърнем към нашата страна. Ние не сме спокойни, че се случват такива неща, затова правим проверки. Трябва да вземем максимални мерки, за да не се случват такива неща", допълни още той. 

Утре е празникът на ВВС. Той ще бъде без тържествена част, само полагане на венец пред паметника на пилота. Ние дължим това на всички, които са служили и тези, които  продължават да служат, добави още министърът на отбраната. 

"Войните в Украйна и Близкия изток пряко военно не ни застрашават. Ние охраняваме въздушното пространство със собствени сили. Имаше много авиационни учения в България тази година. НАТО в рамките на колективната отбрана гарантира нашата отбрана. Имаме способности да обхващаме дронове. Следващият парламент трябва да разработи процедура за дронове, които не са регламентирани и летят. Даа могат да бъдат сваляни. Наблюдаваме дронове, включително любителски, да летят над стратегически цели", коментира още Запрянов. 

Водещи новини

Още новини