Министър Запрянов разговаря с японския посланик

МО
share

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и посланикът на Япония в България Н. Пр. Хисаши Мичигами обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната и партньорството в контекста на НАТО на среща днес, 11 октомври, съобщиха от пресцентъра на МО.

Сред основните дискутирани теми бяха твърдата и дългосрочна подкрепа за Украйна, приносът на България и Япония към глобалната и регионалната сигурност и съвременните предизвикателства пред сигурността в Черноморския и Tихоокеанския региони. 

Генерал-майор Нейко Ненов е удостоен посмъртно с награда за 25-ата годишнина на Бригада "Югоизточна Европа"

Двете страни бяха единодушни, че съществуват редица възможности за задълбочаване на традиционно доброто сътрудничество. Конкретно беше обсъден потенциалът за по-интензивен обмен в сферата на военното образование по линия на Висшето военноморско училище, както и в сферата на управлението на кризи и реагиране при бедствия.

Министър Запрянов и Н. Пр. Мичигами изразиха задоволството си от успешното участие на японски военнослужещи в многонационалното противоминно учение „Sea Breeze 24“, което се проведе в териториалните води на България през месец септември. Беше подчертано, че това е първото участие на представители на Военноморските сили на Япония в учение в Черно море.

Водещи новини

Още новини