Шофьори с нетърпение чакат ЕС да пусне България в сухопътен Шенген

Novini.bg/ Canva
share

Съветът на Европейския съюз обсъжда пълното членство на България и Румъния в Шенген. Засега няма сигнали Австрия да е променила позицията си и своето "не". Българските шофьори все пак очакват добри новини и спиране на опашки по границите.

От България за Австрия, Унгария, Италия и обратно - от години така в чакане по границите минават дните за Илиян. Според него страната ни е готова за Шенген, но не вярва, че ще успеем да влезем. 

"Шенген, какъв Шенген, те хората си затварят границите нагоре. По-бързо ще минаваме, ама едва ли ще стане. Като тръгнеш от паркинга, докато влезеш и 3-4 часа минават и е голямо чакане", казва международният шофьор Илиян Димитров.

Да чака на границата срещаме и Кольо, тръгнал към Румъния с мисъл, че скоро ще влезем в сухопътния Шенген.

Йохансон: Надявам се България и Румъния да бъдат приети в Шенген по суша до края на мандата

"Трябва да ни пуснат, стига толкова вече", коментира той.

Според експерти страната ни трябва да даде ясен политически знак, защото освен облекчаването на трафика, печеливш ще е българският бизнес.

"Бизнесът губи от престои, губи от по-голямото гориво, губи от много доставки, санкции", заяви бившият министър на транспорт Петър Мутафчиев.

"Най-големият интерес България и Румъния да влязат в Шенген е на самите страни членки на Шенген, тъй като ние като външна граница, решаваме изключително сериозни проблеми за общността. Няма къде да се ходи - ние ще станем членове на Шенген", коментира дипломатът Чавдар Минчев. 

Водещи новини

Още новини