Велизар Шаламанов: Днешният КСНС беше напълно излишен

БНТ
share

И в момента има закон за отбраната и въоръжените сили и закон за резерва.Това едва ли е спешен въпрос за извънреден КСНС, но със сигурност трябва да бъде основен приоритет на новия парламент. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов във връзка с днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което е се е стигнало до съгласие да се изработи и приеме закон как всеки се готви за защита на отечеството.

Вече се говори за различни форми за подготовка на българските граждани. Сега основната форма на подготовка е влизане в редовете на Българската армия, както и доброволна форма, отбеляза той.

Основният проблем е некомплектът в професионалната ни армия. Ясно е, че когато некомплектът в продължение на години е висок, има нещо сбъркано и то трябва да бъде поправено. Години наред изпълнителната власт не изпълнява решенията на Народното събрание Българската армия да е с численост над 37 000 души. Има фундаментален проблем и ако той не бъде решен, ние ще бъдем в постоянна несигурност, което не е добре за българските граждани, заяви Шаламанов.

Днешният КСНС беше напълно излишен. Той беше насочен към това да бъде постигнат политически консенсус по дългосрочни промени, т.е. няма смисъл от този КСНС, подчерта бившият военен министър.

Конфликтът в Близкия изток: Няма пряка заплаха за България, но се повишава рискът от терористични атаки

По думите му, решенията, свързани с кризата в Близкия изток, са отговорност на изпълнителната власт, а не на президента. Има Съвет по сигурността към Министерски съвет, има МВР, има служби за сигурност и те се справят изклчително добре с евакуацията и с охраната на ключови обекти, посочи Велизар Шаламанов.

Две години и половина вече обаче КСНС не обсъжда големите рискове за България, а те са три. Първият е, че Русия обяви България за неприятелска страна. Второ, преди повече от две години и половина същата тази страна обяви, че желае унищожаване на своята съседна страна Украйна, а преди година подтикван от Русия, Иран със своите проксита започна нова такава война с цел унищожаване на Израел. Третата заплаха е най-голяма – заради хибридната война на Русия срещу България вече шест парламента не успяваме да сформираме устойчиво редовно правителство. След изборите президентът трябва да свика КСНС, който да обсъди как да се преодолее тази хибридна заплаха и да бъде сформирано редовно правителство, което да управлява поне в продължение на една година, добави бившият министър на отбраната.

Той коментира още, че има повишен риск от терористични атаки и от повишен мигрантски натиск заради кризата в Близкия изток.

Водещи новини

Още новини