Николай Свинаров за КСНС: Президентът извърши ролята си на обединител

БТВ
share

От много години се очаква да има такъв закон, дано го има, защото хората в България са неподготвени за подобни случаи. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър Николай Свинаров във връзка с днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което е се е стигнало до съгласие да се изработи и приеме закон как всеки се готви за защита на отечеството.

По-важното е, ако има такъв закон, той да се спазва. Това е важно, защото освен да се научат гражданите да с защитават, с такъв закон ще се регламентира как да се мобилизира резервът на армията ни, заяви Свинаров.

Трябва да има някакъв тип военно обучение. То трябва да бъде кратко и да бъде съобразено със съвременните условия. Трябва да вземем мерки и да се готвим, подчерта бившият военен министър.

Има нещо положително в днешния КСНС – че всички парламентарни групи, с изключение на една ("Възраждане" – б.р.) се обединиха около тази идея. Президентът извърши ролята си на обединител и това обединение може да е и основа за сформиране на редовно правителство след изборите, отбеляза той.

Конфликтът в Близкия изток: Няма пряка заплаха за България, но се повишава рискът от терористични атаки

Николай Свинаров, който е юрист и практикуващ адвокат, коментира и ареста на депутата от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов.

Тъжното е, че институциите не знаеха какво да правят. Централната избирателна комисия и Народното събрание не знаеха как да свалят имунитета. Тези въпроси са достатъчно добре регламентирани в закона, само че в случая не са изпълнени. Хората от разследването са допуснали грешки, посочи той.

Борбата с корупцията е обречена, докато няма пълна промяна. Трябват крути мерки, които към настоящия момент никой не е готов да предприеме, каза още Николай Свинаров.

Водещи новини

Още новини