Свинаров, екс военен министър: На Европа ѝ е по-лесно да ни връща миналите през България мигранти

Булфото (архив)
share

Президентът Румен Радев свиква днес извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1683

"Вътрешната сигурност не е проблем на Министерството на отбраната. Мерките трябва да бъдат за усилване на действията против терористични атаки, които са напълно възможни. Трябва ясно да преценим политиката си по опазване на българските граници. Получаваме международна подкрепа крайно недостатъчна, за да решим проблемите. И на Европа ѝ е много по-лесно миналите през страната ни да ги връща в България. Всички служби твърдят, че не са високи нивата на риск. Оценката, която се прави в България, не може да се прави на база на информация, която е 90% негативна и очаква развитие. Ние не се научихме като граждани на Европа и света, да решаваме проблемите, когато им е времето. Израел очаква подкрепа от ООН, а обяви председателя за "персона нон грата", заяви бившият военен министър Николай Свинаров в "България сутрин".

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

По негови думи човечеството и в личен, и в колективен план не се променя към добро.

"Съединените щати проявяват сериозни усилия да не допуснат разширяване на конфликта. Това им е трайна политика. Иран има своите основания да има някаква зависимост от САЩ не само заради санкциите, които са наложени. Ако в България има някакви терористични клетки, в САЩ, като по-голяма държава, има много повече. Разчитаме техните служби да работят на необходимото ниво, но виждаме, че всичко се опитваме да оправдаваме с някакъв религиозен фанатизъм, обикновено ислямски, но нещата не стоят така", допълни Свинаров за Bulgaria ON AIR. 

Трябва да има международна структура, която да продължи в адекватен план, категоричен е бившият военен министър.

"Терористичните атаки никога не са спирали. Те имат различни измерения. Ние не се интересуваме точно от терористичните атаки, дори не се интересуваме вече и от загиналите хора, ние се интересуваме кой ще поеме отговорност и кой ще застане зад терористичния акт. Цялата логика на нещата е обърната и докато не я оправим, няма как да има решение. Трябва да се намери механизъм.  Ако някой извън системата на САЩ и Израел знае какво представлява куполът, той няма да е само "персона нон грата", а няма да го има", коментира гостът.

Според Свинаров изходът от ситуацията е в действително демократично развитие на света и прекратяване на условията на лидерски партии.

"В много от държавите по света има едни структури, които управляват от десетилетия държавите, а продължителното управление рано или късно води до авторитаризъм и тоталитаризъм. Ние не получаваме и не искаме на получим парите от Плана за възстановяване, защото ние пари имаме, не знаем какво да ги правим. Няма кой да работи тези пари да се превърнат в нещо, което да излезе на пазара", поясни той.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1683

Водещи новини

Още новини