Приключи Съветът по сигурност за ситуацията в Близкия изток, Главчев обяви има ли актуална заплаха за България

Novini.bg
share

Идеята на свикания от мен Съвет по сигурността беше да се представи информация какво е предприела изпълнителната власт по повод случващото се в Близкия изток. Става въпрос за огнище на напрежение с потенциал за заплаха за националната сигурност. Това обясни служебният премиер Димитър Главчев.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

„Актуална заплаха към момента няма, обсъждахме потенциални такива и как да бъде противодействано на тях. Има предложения на службите, МВнР и МВР“, уточни той.

"Има готовност за реакция от всякакво естество, включително по повод потенциални заплахи, които в момента не са реалност", увери министър-председателят. 

Доц. Искрен Иванов: Докато Байдън е на власт, няма да има пълномащабна война в Близкия изток

Главчев е предложил България да се включи към европейския общ призив за деескалация на конфликта.

Ще бъде организиран щаб, който да следи отблизо ситуацията в Близкия изток. Негов председател ще е заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, обяви премиерът.

"Нивото на заплаха е ниско. Нямаме постъпили данни от българските служби за сигурност или от чуждите партньорски служби, които да са относими към застрашаване на средата на сигурност на българските граждани. Независимо от това, взели сме всички превантивни мерки, за да усилим нашето присъствие на стратегически места, по отношение на израелското посолство и израелските граждани у нас, както и обществените мероприятия, които имат подобен акцент", каза министърът на вътрешните работи Атанас Илков. 

Относно твърденията за терористични заплахи срещу военни обекти в Босна и Херцеговина, изпратени от българска територия, военният министър Атанас Запрянов заяви: „Допринасяме за мира и сигурността в Босна и Херцеговина. Това са инсинуации и фалшиви новини.”

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Водещи новини

Още новини