Общинските съветници от ГЕРБ-СДС поискаха по-голям заем за транспорта в София

Булфото
share

Задълженията на транспортните оператори според доклада на кмета на София Васил Терзиев са 30 млн. лв, предложението за отпускане на заем е 1/5 от това. Ние от ГЕРБ-СДС не приемаме този размер в рамките на 6 млн. лева и предлагаме да се работи върху завишаването му около три пъти. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков пред журналисти. 

Утре Столичният общински съвет ще заседава извънредно, за да бъде разгледан доклад за отпускането на заем от 6 млн. лв. на транспортните дружества в София. В края на миналата седмица кметът на София съобщи, че са блокирани сметките на „Столичен автотранспорт“ ЕАД. Тогава Васил Терзиев обясни, че дружеството има натрупани над 20 млн. лева задължения през годините.

Днес имаше съвместно заседание на комисията по финанси и бюджет, комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация и комисията по транспорт и пътна безопасност, в което беше обсъден докладът на кмета. Днес или утре предстои комисиите да се съберат отново извънредно, за да обсъдим актуализацията на този доклад, обясни Прошков. 

По думите на Прошков при направена актуализацията от ГЕРБ-СДС ще очакват да се направи анализ и искат да бъдат част от този процес. Общинският съветник обясни, че в комисиите се е получил спор колко и как да бъде актуализиран този доклад. Прошков изрази надежда, че има разум и логика и че общинските съветници ще направят по-смислено отпускане на средства към дружествата.

Очаква се да се намери решение за градския транспорт в София

„Политически може да се говори много, но нашата цел е транспорта в София да не спира“, допълни Прошков, цитиран от БТА.

Екатерина Йорданова от ГЕРБ-СДС посочи, че в момента има действащо споразумение между синдикатите и Столична община, в което е записано, че ще има увеличение на заплатите за работещите в градския транспорт от 15%.

От 1 септември ще има второ увеличение от 15%. До днес се договаря бонусна система, която да замени обещаното увеличение от 15%, но тя все още не е факт, обясни Йорданова.

Общинският съветник настоя обещанията към хората да се изпълняват.

„От ГЕРБ-СДС настояваме и за подобряване на условията на труд във всичките дружества на Столичния градски транспорт“, добави още тя.

Условията на труд в сервизните помещения на столичния транспорт – като от филм на ужасите

Водещи новини

Още новини