Плевнелиев: Работим за посещение на Путин в България

share

Работим за посещение на президента Путин в България. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод българската реакция на претенциите на „Атомстройекспорт” за компенсации за АЕЦ „Белене” и диалога по темата.

Министерство на външните работи координира усилията с руска страна и се надяваме в скоро време да стане ясно кога. Големите теми ще бъдат свързани с енергийната политика, каза Плевнелиев.

България иска да е добър приятел на Русия. За да сме добри приятели, дефинираме ясно нашите интереси и искаме да имаме договори. Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори – виждате докъде докараха нещата. Доброто приятелство означава добри сделки за двете страни; много често казваме – не по братски, а по равно. Ние искаме по равно. България иска да е добър партньор, България дефинира много ясно своите цели и иска те да бъдат облечени с конкретни и ясни договори. Предстоят тежки преговори, разбира се, става въпрос и за „Южен поток”, за АЕЦ „Белене”, за интерконектори, за „Набуко” и други големи проекти. Светът ще има все повече и повече нужда от енергия; България има големия късмет да е държава на кръстопът, каза Плевнелиев.

Този път България, с ясни аргументи, с изключителна доброномареност, но в писмен вид, правила договори и ангажименти иска да отстоява в интересите си.

В миналото трябва да остане подходът за взимане на решения под масата и харчене на пари без договори, каза Росен Плевнелиев.

България има интерес от „Южен поток”. Този проект, въпреки че не диверсифицира източника на газ, диверсифицира трасето на газ. Това каза президентът Росен Плевнелиев на въпрос на журналисти възможно ли е да бъде блокирано българското участие в „Южен поток” за сметка на компенсациите за АЕЦ „Белене”.

„Спомняте си 2008 година – 2009 година, когато в най-тежката зима ни спряха кранчето през Украйна. Този път ще има едно друго кранче през Черно море и то ще работи. България има интерес, тя подкрепя „Южен поток”. Покрай това, че и ние, и Русия имаме силен интерес „Южен поток” да се случи, не бива да се поставят на масата тежки изисквания и България да бъде изнудвана по други проекти”, каза президентът Плевнелиев.

Мога да гарантирам, че единствено работещият подход тук не е политическият подход, а прагматичният проектов подход: АЕЦ „Белене” като проект, има ли смисъл, произвежда ли евтин ток. „Южен поток” като проект – има ли смисъл, как ние ще спечелим от него, каква е възвръщаемостта. Всеки път, когато се омесват, се появява един голям буламач, голям миш – маш, в който зависимости, интереси, погрешни калкулации се прехвърлят един на друг и това е основната причина българската енергийна компания да бъде в толкова тежка ситуация днес”, каза Плевнелиев.

Аз съм оптимист, че минавайки през тежки моменти, ние отново ще покажем добронамереността на двете страни. Приятелството се базира на протегната ръка и добра сделка и за двете страни, а не – едностранно добра за едните, а другите – в зависимости, от десетки години, независимо каква е цената на газта и каква ще бъде цената на тока. Ние сме отговорни пред следващите поколения, това са дългосрочни договори, те трябва да се изпълняват до най-малкия детайл, каза президентът Плевнелиев.

България се променя и тя се променя всеки ден. Знаем къде сме силни, знаем къде сме слаби, полагаме усилия и се развиваме. Има много проблеми за решаване, не ги крием. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на петото издание на форума "Кариера в България. Защо не?".

По думите на Плевнелиев - еврофондовете в България се управляват изцяло от млади хора, над 3000 човека. "Вижте тоталното ускоряване. Това са милиарди евро. Вижте изключителния успех. България в момента е само една от трите държави, която няма спряна оперативна програма. Хиляди проекти, които стигат до българските населени места – големи и малки. Те се управляват от млади хора, които го правят достойно, ефективно и по един много европейски начин", каза президентът.

"Вижте програмите, свързани с еврофондовете в България. По данни, с които разполагам от Министерството на труда и социалната политика, само до края на годината ще бъдат предоставени възможности за назначаване на млади хора до 29-годишна възраст – над 10 хил. млади човека по различни програми, свързани с еврофондовете в България", каза Плевнелиев.

"В президентската институция няма еврофондове, но там отговарям аз и съзнавайки, че съм взел президентството от следващото поколение назаем, то не е мое, то е ваше. И бидейки временно там, направих едно – вкарах колкото може повече млади хора в президентството и освободих всички агенти на Държавна сигурност от президентството. Защото искам да приключим веднъж завинаги със зависимостта на миналото и защото искам да гледаме напред. Искам вие да си припознаете държавата, да си превземете държавата. Тя е ваша", заяви още Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини