Запрянов: Трябва да сме подготвени за най-лошия сценарий - пълномащабна война в Близкия изток е възможна

Булфото, архив
share

При ескалация бежанските потоци ще се увеличат. Възможни са теоретични действия на ислямистки организации в европейските страни. Трябва да вземем мерки и да подобрим сигурността и у нас. Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2849

"Възможно е да се стигне до пълномащабна война в Близкия Изток в случай, че Съветът за сигурност на ООН и големите държави не спрат ескалацията между Иран и Израел", предупреди той. 

"По моя оценка балансираме на ръба – ако Израел отговори директно по цели на Иран, това става военни действия между две държави – това е ескалация", добави Запрянов. 

Румен Радев свиква КСНС заради ситуацията в Близкия изток

По думите му държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий. "Органите по сигурността и отбраната трябва да имаме специфични задачи. Апелирам и се надявам да не се стигне до пълномащабна война в Близкия Изток, защото това ще е най-лошият сценарий", каза още министърът на отбраната. 

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата в авиобаза "Граф Игнатиево", стана ясно още от думите на Запрянов.

„Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на „черната кутия" значи технологично и технически данните да бъдат снети. Ние сме удовлетворени и аз съм удовлетворен, че пълните данни са снети“, посочи Запрянов. 

„Тези данни сега вече са в България и в момента инспекцията и прокуратурата работят. Те трябва да бъдат анализирани и разчетени“, допълни той. Министърът подчерта, че на анализ са подложени както състоянието на самолета, така и връзката между пилотите и наземния контрол, но и много други данни. 

„Разпоредил съм да се проверят и други процеси на организация, планиране, подготовка, провеждане на тренировъчните полети“, каза Запрянов. „Проверяваме някои неща, които са станали в базата, на ниво вид въоръжена сила, за да получим комплексната картина“, допълни той. 

„Инструкторите имат достатъчно нальот. За миналата година над 100 часа, а тази година – около 60 часа. Имаме изправен самолет, но искам да знам цялата картина“, коментира още военният министър. Той подчерта, че ще има административни кадрови мерки, в зависимост от резултатите и доклада, които разследващият екип, прокуратурата и работната група ще предоставят. 

На 13 септември т.г. при подготовка за демонстративен полет на 3-та авиационна база край Граф Игнатиево, катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.  

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2849

Водещи новини

Още новини