Премиерът Главчев: Очакваме извеждане на още 61 български граждани от Ливан

Булфото
share

Авиотрядът имаше готовност още вчера да тръгне за втори полет, но има процедури, които трябва да бъдат извършени в посолството в Бейрут. Те вървят към приключване, днес около обяд да се надяваме, че пак обстоятелствата ще бъдат благоприятни и полетът ще бъде осъществен. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2758

По думите му 61 са записаните български граждани, които имат желание да се приберат. 

"Надяваме се до обяд да се запълни самолета, ако не ще предложим на държави членки от Европейския съюз свободни места", добави още Главчев. 

Втори полет ще направи правителственият самолет до Ливан

По данните на Министерството на външните работи общо 400 са българите, живеещи в Ливан. "Вчера бяха евакуирани 89 души, а днес ситуацията е динамична, но минимум 61 ще са български граждани. Не всички от тези 400 души са заявили желание да бъдат евакуирани. 160 бяха до вчера желаещите", обясни премиерът. 

Плененият от хутите кораб с български моряци не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда, обяви Главчев. "Водят се преговори за освобждаване на българските моряци. Хутите са чувствителни. Поставили са условия, не мога да ги споделя, но ситуацията е деликатна, полагаме усилия да спасим двамата българи", добави още той.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2758

Водещи новини

Още новини