Премиерът Главчев: Обсъждаме всякакви варианти за евакуация, събират се хора за втори полет от Ливан

share

Обсъждаме всякакви варианти за евакуация. Не е изключен и втори полет. Най-важното е да бъде извършен по най-сигурния и безопасен начин. По-скъпо от човешкия живот няма. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев при прибирането на първата група българи, завърнали се с от Ливан при евакуацията с държавния „Еърбъс А319-112”.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2723

"Сравнително бързо се придвижиха нещата. 89 души пътуваха на сегашния полет, утре се очаква да се съберат още. Всички са усмихнати и са живи и здрави, исках лично да се убедя, че всички са добре. Ще евакуираме българите от Ливан по най-безопасния начин, независимо от цената", допълни той. 

Според Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи, работата продължава. "Имахме заявки от около 160 български граждани и техните семейства, малко повече от половината пристигнаха с първия полет. Обработват се и останалите заявки. Ще се насрочи нов полет, в първия момент когато се събере група и пътуването е безопасно. В Ливан живеят около 400 български граждани, но не всички те са заявили желание да бъдат еввакуирани", посочи тя. 

Правителственият самолет, евакуирал българи от Ливан, кацна в София

Осми ден продължават масираните атаки по Бейрут и околностите от страна израелските сили. При бомбардировките загинаха стотици цивилни граждани на страната, а сред жертвите са и лидерите на военните групировки "Хизбула" и "Хамас".  Израел обяви, че общо 20 членове на шиитската групировка са отстранени след като в петък беше убит лидерът ѝ Хасан Насрала.

Пътуванията до Израел и пребиваването в страната следва да бъдат предприемани единствено при неотложност, съобщават от МВнР. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2723

Водещи новини

Още новини