Депутатите не приеха предлаганите законопроекти за изменения в Закона за закрила на детето

Bulphoto/ архив
share

Депутати се събраха в последния си работен ден.

Работното време на парламента е удължено до приемането на всички точки в дневния ред.

Заради голямата му продължителност ще има почивки в 11 часа, 14 часа и в 16 часа. 

В последния ден от 240 депутати се регистрираха в пленарна зала 192-ма.  

Очаква се народните представители да гласуват ветото на президента върху Закона за адвокатурата. Президентското вето беше наложено върху този закон миналата седмица.

Президентът Радев наложи вето – видя проблем с промените за разноските за адвокат

В дневния ред на НС има няколко закона за първо четене, както и докладите на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване“ и на „Военно разузнаване“.Депутатите ще разгледат и декларация по темата с влошените отношения със Северна Македония.

Очаква се също всяка от партиите да обобщи политическия сезон и да открие предизборната си кампания.

Депутатите стартираха работата си с първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето.

Те  отказаха обаче да подкрепят законопроект на "Има такъв народ" за забрана на рекламата и медицинските дейности за смяна на пола до 18-годишна възраст. На свой ред "Продължаваме промяната - Демократична България" се въздържа от гласуването на три свои законопроекти за промени в Закона за закрила на детето. 

"Има такъв народ" (ИТН) предложиха децата от 16 до 18-годишна възраст, които не се обучават, също да станат обект на държавна закрила. От партията на Слави Трифонов искаха в закона също така да се запише, че който даде медицинско предписание или извърши медицинска дейност с метод или технология за промяна на биологичния пол на лице, ненавършило 18-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с обществено порицание.

Промените не се приеха.

След първото провалено гласуване Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) излезе на трибуната и обвини ГЕРБ, че са помогнали на "гей ориентираната пропаганда на ПП-ДБ". 

Същевременно депутатите отхвърлиха 3 законопроекта на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за изменения в Закона за закрила на детето. Първите са внесени от Елисавета Белобрадова и са свързани с правото на детето на защита от "политическа пропаганда, неистини и предизборни и партийни действия". В него се въвежда идеята за "геномен пол".

Очаквайте подробности!

 

Водещи новини

Още новини