Антон Славчев остава начело на Комисията за противодействие на корупцията

bulphoto (архив)
share

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

Престрелките в НС заради шефа на антикорупционната комисия започнаха

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Славчев посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите, допълни Славчев.

Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз, отбеляза той.

По-рано днес Хамид Хамид от ДПС посочи, че Кирил Петков преди близо три години е подал сигнал за един кредит, за "един грабеж" от 150 млн. лв. Славчев трябва да обясни защо чак на третата година започват действия по този кредит и защо спрямо само единия участник в този грабеж се предприемат действия,  каза Хамид.  Той отбеляза, че "30 милиона отидоха при един съучастник в този обир, 30 млн. отидоха по банков път, банковите преводи остават следи". Според него Славчев трябва да обясни има ли в България недосегаеми лица и дали ще бъдат разпитани.

Заради повдигнатите към него въпроси депутатите решиха да дадат възможност на Антон Славчев, ако иска, да вземе думата по време на дискусията.  

Водещи новини

Още новини