Депутати в спор: Трябва ли да има вендинг машини в населените места без аптеки?

Колаж: бТВ
share

Проектът за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти, предложен от групата на „Възраждане”, който беше приет на първо четене в парламента предизвика бурни дебати, напрежение и полюсни мнения сред експерти, фармацевти, депутати и обществото вчера.

Аптеките в България са 3266. В ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече. Парламентарната група на ПП-ДБ е против законопроекта за продажба на лекарства във вендинг машини. ИТН и ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят. 

Асоциацията на студентите по фармация се обяви срещу инсталирането на вендинг машини за продажба на лекарства

Има пряка връзка между броят на аптеките в градското и неградското население. Трите общини с най-малко население, имат и най-малко фармацевти, само че те са повече от Турция или Дания, каза пред БТВ председателят на Здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев. 

Липсата на аптеки е едно, липсата на денонощни аптеки е друго. Което значи, че в множество общини не може да се купи и елементарно болкоуспокояващо, с което хората да изкарат до сутринта, допълни депутатът от ИТН Андрей Чорбанов и заместник-председател на Здравната комисия.

Д-р Симидчиев за вендинг машините за лекарства: Ще направим работна група, в която всички гледни точки да бъдат чути

"Вендинг машините ще решат един битов проблем за закупуване на лекарства без лекарско предписание. Това е задължително условие. Само помощник-фармацевт ще може да оперира с вендинг машината", коментира Чорбанов.

В зала, тези които подкрепиха закона, не се съобразиха със забележките, че  текстовете са общи и деконструират пазара, смята председателят на Здравната комисия и допълни:

Тези, които имат пари да инвестират в техника, са тези големи аптеки, които и сега имат ресурс. Това не са малките аптеки, които едвам оцеляват, каза Симидчиев.

 

А трябва ли да има вендинг машини в населените места без аптеки според вас, ГЛАСУВАЙТЕ ТУК 

Водещи новини

Още новини