Д-р Симидчиев: Законопроектът на "Възраждане" за вендинг машините за лекарства е предизборен

Булфото (архив)
share

"Виждаме как няколко законопроекта, които бяха входирани в последно време, се ползват предизборно, за да разбунят духовете, а не да доведат до нещо смислено и полезно".

Това заяви пред БНР председателят на Здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев, след като Народното събрание прие на първо четене законопроект на "Възраждане", задължаващ държавата да финансира автомати за лекарства или денонощни аптеки, включително в труднодостъпните региони.

Д-р Симидчиев за вендинг машините за лекарства: В този вариант няма да са от полза

"Предложеното от "Възраждане" беше написано много кратко, с много неясноти, със сериозно неразбиране по конкретиката на темата, която започва да се регулира. Дадоха и много кратък срок между първо и второ четене, в който да се въведат промени, но се справихме", изказа мнението си той. Според него законопроектът е направен предизборно:

"Когато се направи непрофесионално, започва да има повече шум в системата, отколкото полезен сигнал и полезна законодателна инициатива".

В предаването "Преди всички" д-р Симидчиев беше категоричен, че вендинг автоматите не бива да дават медикаменти, които са по прескрипция:

"С промените ние предлагаме това да бъде конкретно фиксирано - че ако се ползват такива машини, те могат да са само за медикаменти без лекарско предписание". 

Според него обратното би поставило пациентите в огромен риск

Второ - там имаше редица неясноти по отношение на това кой ще може да контролира как да бъде разкрит процесът, добави специалистът и подчерта, че този въпрос също е детайлно разписан в предложените корекции. 

Според него трябва да бъде направена работна група

"Когато подобно предложение е направено от политическа партия "Възраждане", то не е предложено на обществено обсъждане, не е подложено на обсъждане със съсловните организации. Това е критично необходимо. Когато се регулира един толкова специфичен бранш, трябва да се подложи на обсъждане с всички заинтересовани, включително работещите в този бранш. Ще организирам в рамките на Комисията по здравеопазване работна група, която да включва всички заинтересовани страни, включително институциите".

Д-р Симидчиев смята, че трябва да се вземе мнението и на държавата, и на общините. По думите му трябва да има много строг процес, който да гарантира, че "всяка вложена стотинка ще отиде там, където трябва, и ще помогне за решаване на проблема".

Един такъв автомат струва много средства, подчерта също той и добави мнението си: "Прехвърляме много неща на държавата". 

Проблемът започна да бъде решаван систематично през механизма на финансиране на НЗОК, която и в момента финансира отдалечени аптеки в труднодостъпни места с по-голяма сума, напомни д-р Симидчиев. 

В Кюстендилско, където две от деветте общини - Невестино и Трекляно, са без аптека, а в други съществуването на фармацевтичен обект е "на кантар", хората не подкрепят особено вендинг апаратите за лекарства. Липсата на денонощни аптеки дори в големи градове създава множество проблеми. В Кюстендил вендинг машина за лекарства е монтирана отскоро - тъкмо пред денонощната аптека. Оказва се обаче - излишно. 

Водещи новини

Още новини