Васил Тончев, социолог: Много тежка ще бъде задачата на Борисов, ако спечели изборите

Кадър: Нова нюз
share

Дано да има някакви изненади на изборите, защото в противен случай нещата не изглеждат оптимистично. Хората не вярват, че нещо ще се промени, няма ентусиазъм у тях. На предишните избори избирателността спадна драстично, сега очакваме още повече да спадне, което ще снижи легитимността на изборите. Това обясни в интервю за предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев.

Според него е възможно в следващия парламент да влязат общо 10 партии, което още повече би усложнило съставянето на стабилно мнозинство и излъчването на редовно правителство.

„През 90-те години беше лесно да се прогнозира, защото имаше двуполюсен модел, имаше две партии, а сега поне 10 партии са с шанс да влязат в парламента“, посочи Тончев.

Социологът изказа мнение, че за Бойко Борисов ще бъде невероятно трудно съставянето на кабинет, ако спечели изборите.

Доц. Иван Иванов: ГЕРБ знаят как да управляват, но хората нямат доверие в честността на това управление

Много тежка ще бъде задачата на Борисов, ако спечели изборите. Ако и този път не успее да излъчи правителство, това ще има електорално отражение върху партията – когато печелиш избори и не можеш да съставиш правителство, тогава избирателят започва да търси алтернативи, коментира Тончев.

Според него обаче лидерът на ГЕРБ ще положи усилия да направи кабинет, дори ако това означава появата на нова „сглобка“.

„Докато не се промени нещо радикалано – ще продължим да си ходим на избори“, прогнозира още той.

На финален въпрос какво мисли за ресора на Екатерина Захариева, Тончев отговори, че това е ресор, от който България може само да спечели и да даде тласък на икономиката ни.

Захариева: България получи един от ресорите на бъдещето

Това е една сфера, от която България може да получи много. Това може да ни даде голям тласък в икономиката. За голямо съжаление може да се очаква „приятелски огън“ от българските евродепутати. Но тя е много опитен политик и вярвам, че ще успее да се справи със ситуацията, завърши социологът.

Водещи новини

Още новини