Министър Запрянов: Намерена е черната кутия на разбилия се самолет

Булфото
share

Докладваха ми, че черната кутия е намерена. Това съобщи в предаването "Още от деня" по БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка с катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA на авиобаза "Граф Игнатиево". При инцидента загинаха пилотите пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Освен това, което ще дешифрират в черната кутия, разследващите ще се запознаят с цялата информация, свързана с подготовката и изпълнението на този полет, добави той.

Загиналите пилоти са много добри професионалисти. В момента не мога да обвинявам никого. Нека да оставим разследването да приключи, след което ще обявим причините за този трагичен инцидент, заяви министър Запрянов.

Самолетът, в който са летели двамата инструктори, е минал през модернизация в Чехия и от юни насам е в полет, извършил е почти 65 летателни часа. Извършена е техническа проверка преди полета. Според експерти е почти като нов, отбеляза той.

Ето кои са загиналите пилоти в "Граф Игнатиево"

Полетът е рутинен, упражнението, което се изпълнява, не е нещо изключително, то е изпълнявано многократно по време на тренировъчния процес. Много е лесно да обвиняваме, но нека да дадем възможност на разследващите да изяснят причините и ако има виновни, ще предприемем необходимите мерки, увери министърът на отбраната.

По думите му въпросът с модернизацията на българските въоръжени сили е особено актуален след инцидента.

Трябва да продължим да инвестираме в модерна техника и въоръжения, но в същото време да не забравяме подготовката. Трябва да увеличим разходите по подготовката и грижата за хората – това е част от боеспособността, каза още Атанас Запрянов, като изказа съболезнования на семействата на загиналите пилоти и подчерта, че ще направи всичко, което е в правомощията му, за да им съдейства.

Водещи новини

Още новини