Йотова: Видът на избирателната система е без значение, ако не знаем накъде отиваме

Булфото (архив)
share

Голямата отговорност на политическите формации, които ще влязат в следващото Народно събрание, е да бъде съставен кабинет, защото освен всичко друго, те ще трябва да рестартират и доверието в политическата система, защото тя е на санитарния минимум. Това каза тази вечер във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, преди да открие 20-о издание на Световния фестивал на анимационния филм.

Тя отказа да коментира решението на ВАС за партийните регистрации, като подчерта, че решенията на съда не се коментират, а изпълняват. Йотова изрази надежда, че регистрационният маратон е приключил и от утре политическите формации ще започнат истинска кампания, в която българите ще чуят техните предложения.

Тя посочи, че за нея най-важното е всички българи да имат възможност за избор и максимална представителност, защото един от най-големите  дефекти през последните години е, че много хора не отиват да гласуват, защото не се чувстват представени.

Нека този път политическите формации да бъдат достатъчно разумни да дадат на българите този шанс, каза вицепрезидентът и допълни, че голямата отговорност на служебния кабинет е изборите да бъдат максимално прозрачни и честни, да няма купени гласове или търговия с влияние и хората да стигнат до урните, както са решили със своя личен избор.

Вицепрезидентът заяви още, че не е сигурна дали видът на избирателната система е проблем, а по-скоро го открива в политическите формации, в това, което предлагат, което обещават и вършат след избори.

„Хората могат да прощават и грешни политики, но когато ги лъжат в очите, каквато и система да измислим, няма да служи за нищо“, смята Йотова.

Бойко Борисов: Сега е времето за едно джентълменско споразумение, иначе пак сме на избори

За коментарите в общественото пространство, че след настоящите ще дойдат поредните избори, вицепрезидентът посочи, че е доста цинично да се говори така, след като още не сме влезли в кампания.

„Трябва да си зададем въпроса какво не ни достига“, посочи Йотова.

Тя пожела успешна кампания, която да не преминава под знака на разделението, обидите и квалификациите.

България има нужда от стабилност, през последните месеци се говори само за политическата криза, но ние сме в доста дълбока финансово-икономическа криза, каза още Йотова, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че днес е излязла поредната тревожна информация – че българите са най-енергийно бедните в цяла Европа.

Доклад на ЕК: България е сред най-страдащите от енергийна бедност в ЕС

„Няма идеална избирателна система, няма панацея в това отношение, ако самите ние не се вразумим и не си отговорим на въпроса къде отиваме“, посочи вицепрезидентът.

Водещи новини

Още новини