Доц. Киселова за казуса с ДПС: ЦИК ще изчака да завърши проверката на валидността на подписите

Кадър: Нова телевизия
share

Централната избирателна комисия в момента е поставена пред сериозно изпитание. От една страна, защото трябва да решава казуси, които за първи път ѝ се случват. От друга - защото трябва да доказва, че е независим орган. Относно казуса с ДПС преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова заяви в предаването „Денят на живо” по Нова нюз. 

„Целта, с която се създават политическите партии, е да участват в избори. Не е логично да се иска да бъде изведена една партия от участие. Според мен в момента ЦИК ще изчака да бъде направена проверка на валидността на подписите. Може би част от тях ще съвпадат с тези, на които беше отказано. След това ще се вземе решение“. 

„ЦИК е орган, който трябва да прилага закона. Изборният кодекс е разписал сравнително подробно доста фази от процеса. Проблемът е, че спорът в ДПС не е правен. Дали е между двамата съпредседатели, или някакъв друг, който избива на повърхността между две крила”, допълни доцентът.

ЦИК: Никога никой не ни е натискал, до утре ще се произнесем за регистрацията на ДПС

По думите на доц. Киселова, ако една от двете страни беше отстъпила, от ЦИК са щели да регистрират и двете коалиции. „Вече щяхме да сме забравили за тези драми. Но тъй като отказаха и на двете, хората около Доган заявяват, че искат да участват самостоятелно”, добави тя.

Според преподавателя по конституционно право след развръзката по случая с БСП ще има промяна във формата, в който се явяват на предстоящите избори. „Вписаният в Софийския градски съд Атанас Зафиров ще изпълни решението на Националния им съвет”, посочи тя.

Доц. Киселова обясни, че днес Зафиров е изтеглил заявените документи, защото са били за самостоятелно участие на избори.

„Правото да възобнови процедурата за избор на главен прокурор е на Висшия съдебен съвет. Той е и органът, който ще направи и предложението за назначаване пред държавния глава. Може да се очаква, че след като Прокурорската колегия единодушно предлага на ВСС, ще отворят процедурата”, уточни доцентът.

Водещи новини

Още новини