Радев: През годините НСО се утвърди като важен фактор в системата за защита на националната сигурност и укрепване на държавния авторитет

Президентство на Р. България
share

През годините НСО се утвърди като важен фактор в системата за защита на националната сигурност и укрепване на държавния авторитет. Това заяви държавният глава Румен Радев, който връчи на церемония на „Дондуков“ 2 пагоните на четирима офицери, удостоени с висше офицерско звание.

С Указ № 218 от 20.08.2024 г. и съгласно Решение на Министерския съвет № 612 от 19.8.2024 г., президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили удостои началника на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев със звание „генерал-майор“.

„Убеден съм, че положените от Вас усилия и високо чувство за отговорност при справянето с трудностите, пред които беше изправена службата през последните години, Вашата грижа за подчинените, за тяхната подготовка и мотивация и интензивен обмен с партньорските служи, са солидна основа за модерното развитие на НСО и издигане на нейния авторитет и модерни способности“, обърна се държавният глава към генерал-майор Емил Тонев.

Със свои укази президентът назначи досегашния заместник-началник по учебната и научната част на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ капитан I ранг Калин Калинов за началник на висшето учебно заведение и го удостои с висше офицерско звание „флотилен адмирал“. Заместник-командирът на 24-а авиационна база полковник Димитър Павлов е назначен за командир на базата и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Командирът на Мобилната комуникационно-информационна система полковник Теодор Тодоров е назначен за командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

„Убеден съм, че няма да пожалите сили и енергия за по-нататъшното развитие на нашите въоръжени сили и укрепване на системата за защита на националната сигурност и за отговорното решаване на стоящите сложни задачи пред вашите структури“, заяви президентът и се обърна с думи на благодарност към семействата и близките на висшите офицери за разбирането и за подкрепата им по техния нелек път дотук.

„Напълно осъзнаваме отговорността, която ни се полага. До този момент бяхме добри бегачи по кариерната пътека. Сега трябва да се научим да предаваме щафетата“, заяви от името на удостоените висши офицери флотилен адмирал Калин Калинов. „Независимо от званията и длъжностите, които получаваме, помним онази клетва, която положихме преди много години. Ние оставаме войници на Майка България, които имат като основен приоритет териториалната цялост, независимостта и нейния суверенитет“, заяви още адмирал Калинов.

По повод присвоеното му поредно звание генерал-майор Емил Тонев заяви, че приема тази чест като жест на доверие и оценка за полаганите от ръководния състав и от всички служители на Националната служба за охрана изключителни усилия за издигане авторитета на държавната охранителна служба, за подобряване и разширяване на взаимодействието с партньорски структури и за цялостното подобряване на подготовката на състава.  

Водещи новини

Още новини