Христанов: Паркингите по границите са завладени от шепа мафиотчета

БТВ
share

За съжаление казусът не изглежда много по-различени от 2022 година. За първи път българската държавна граница не е завладяна от вражески въоръжени сили, а от една шепа мафиотчета, които със съдействието на държавни институции и на политически партии безчинстват. Това коментира в „Тази сутрин“ Иван Христанов, лидер на ПП "Единение", за буферните паркинги по българските граници, които са в частни ръце и са превърнати в касички.

Иван Христанов посочи, че в статии на различни издания се говори за рекет, изнудване, връщане на камиони, отнемане на номера.

Главчев разпореди: НАП и ДАНС започват проверка на буферните паркинги по границите

„В този проблем, когато ние сме склонни да се фокусираме в несгодите на шофьорите на камиони – говорим за огромен брой камиони, за един милион камиона на година, всъщност ние имаме далеч по-голяма драма – в Ташкент на конференцията на превозвачите България беше тежко упрекната“, коментира бившият народен представител.

„В момента Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния обсъждат начини България да бъде заобиколена и да няма транспортни коридори. Това означава, че бизнесът ще напусне България, ще има намаление на приходите в хазната, загуба на работни места и понижение на заплатите в България“, обясни Иван Христанов.

„Тези частни паркинги възникнаха първо на „Капитан Андреево“ през 2020 година. Същите опашки, които в момента имаме на Русе и Видин, се случват на „Капитан Андреево" през 2020 година“, посочи той.

„Аз говорих лично с една от допломатическите мисиии на съседна на България държава. Те ми споделиха „Когато дойде този проблем, ние говорихме с г-н Борисов. Той отказа да съдейства и каза да се обърнем към фирмата“. Фирмата те я срещат в ресторант. В него разговарят със собственика на „Евролаб“, с който ни е водихме съдебни и извънсъдебни спорове. Там са и 7-8 въоръжени лица“, обясни Иван Христанов.

Той допълни, че посланика на тази дипломатическа мисъл му казал, че искат „нещо много просто“ – „дипломатите да не се налага да преговаряме с мафията“.

„Този модел в момента се пренася във Видин и в Русе. Същите хора според журналистическите проучвания държат паркингите там – със същите методи“, посочи още бившият народен представител, като отказа да назове името на дипломата, за да съхрани анонимността му.

„Една опашка вместо директно да мине през „Дунав мост“, първо я отбиват през паркинга, плаща си таксата и след това заминава. Имаме ли подобрение на услугата? Не. Имаме ли съкращаване на опашката? Не“, коментира Иван Христанов.

„На закрито заседание на 47-ото Народно събрание ние обсъждахме писмо, изпратено от турската страна, в което се казваше, че турските превозвачи са били изнудвани, за да минават през въпросната лаборатория“, поясни той.

Служебният премиер свиква спешна среща за проблема с паркингите по границите

„Задайте си въпроса защо толкова години държавата не направи тези паркинги. Задайте си въпроса защо не влязохме в сухопътния Шенген. Кой има сметка и на Видин, и на Русе да има опашки, които при сухопътния Шенген изчезват веднага“, заяви бившият народен представител.

„Двата нови паркинга бяха започнати при служебното правителство преди кабинета „Денков“. Те бяха изградени по времето на кабинета „Денков“, функционират и в момента. Нито една политическа сила – ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ, „Възржаждане“, „Величие“, БСП, ИТН, не повдигна тази тема“, посочи Христанов.

Според него партиите са мотивирани да не заемат позиции заради „сглобки“ и „запазване на мафията, за да оцелее сглобката“.

„Всеки път, когато конкретен чиновник откаже да заеме държавна позиция, той или е заплашен, или е купен, или е част от мафията. Попитайте господин Гвоздейков защо каза, че тези паркинги са окей. Попитайте и кметовете на населените места“, заяви Иван Христанов.

“Оценките за тези два нови паркинга са 15-20 милиона евро на година“, посочи още той, а след това допълни, че тези паркинги са свързани с Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Според Иван Христанов проверките, които започват НАП и ДАНС са "смешни" и те нямат да открият нищо.

"Те са изпратени просто, за да бъде отбит номерът", посочи Христанов.

Според него единственото решение е да се продължава да се оказва натиск върху парламентарните сили за трайно решаване на проблемите със завладяната държава. По думите му са необходими и радикални действия против хората, завладели държавата и границата. Нужно е и решение - "всякаква инфраструктура, свързана с контрол на границите, да бъде държавна и да бъдат изхвърлени всякакви прогнили частни интереси".

Водещи новини

Още новини