Държавният глава Румен Радев: Ако едно общество се снишава пред явните безобразия - то е обречено на разпад

Булфото, архив
share

Поех ангажимент да се направи всичко възможно за защита на нашите въглищни централи – и тук, и в Европа, затова максимално дълго да бъде удължено тяхното функциониране. Това каза президентът Румен Радев в Раднево, който пристигна за отбелязването на 60 – годишнината от обявяването на населеното място за град, цитиран от БТА.

"Трябва да е ясна и тенденцията за бъдеще, ние трябва да имаме този откровен разговор и на национално, и на местно ниво, отбеляза президентът. Аз съм убеден, че със своя голям капитал – най-вече високо подготвени професионалисти, енергетици и традиции, Раднево заслужава и трябва да остане, и да се запази като енергийното сърце на България", посочи държавният глава.

"Разбира се, това трябва да става с поетапното въвеждане на нови съвременни технологии, които да осъществят преход към декарбонизация, но и с ясното условие, за осигуряване на работни места и перспективи за региона", поясни Радев.

Той припомни, че когато говорим за Раднево, не можем да не споменем енергетиката и подчерта „внушителните традиции" в нея. Благодарение на вас "Мини Марица-изток" се утвърдиха като енергийното сърце на България, обърна се към жителите и гостите на града Радев. По думите му съдбата на града е свързана до голяма степен с бъдещето на въглищните централи. Радев увери, че споделя тревогите, свързани със социалната цена на тези централи.

"Време е ние в цяла България да разберем и признаем, че производството на електроенергия е много повече от просперитета и сигурността на хората тук. Тя е в основата на сигурността и просперитета на цяла България", отбеляза държавният глава.

Румен Радев към колегите си политици: Компроматната война вкарва България в задънена улица

Според Радев, енергийната криза много ясно е показала, колко е важно всяка страна да има собствени енергийни ресурси и собствени технологии за производството им, както и високо подготвени енергетици.

Раднево живее с пулса, мечтите и надеждите на всеки един от нас, каза в приветствието си кметът на общината Георги Петров. Независимо от предизвикателствата на времето, поривът и желанието да вървим напред ще ни даде основание да бъдем горди със себе си, добави Петров.

Водещи новини

Още новини