Министърът на вътрешните работи Атанас Илков се срещна с посланика на Турция у нас Мехмет Саит Уянък

МВР
share

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков се срещна с посланика на Република Турция в София Мехмет Саит Уянък, съобщиха от МВР.

Той приветства представителите на посолството и изрази надежда, че традиционното партньорство между двете страни ще продължи по всички линии от взаимен интерес.

Акценти на разговора станаха приоритетите на сътрудничество, сред които управлението на миграцията и охраната на общата граница, мерките за противодействие на наркотрафика и проектите за улесняване на преминаването през ГКПП „Капитан Андреево“ чрез разширяване на граничния пункт.

Турски митничари заловиха близо 9 кг кокаин на границата с България

Негово Превъзходителство посланик Мехмет Саит Уянък пожела на своя домакин успешен мандат и успех при изпълнение на основните задачи пред правителството.

Двамата потвърдиха доброто взаимодействие между страните в областта на вътрешните работи и обсъдиха мерки, чрез които то да бъде надградено и които да дадат допълнителен стимул на служителите да работят заедно за постигането на още по-добри резултати.

Те отчетоха намалелия миграционен натиск с над 70 процента в резултат от засиления диалог и действията на компетентните органи на двете страни.

Негово Превъзходителство благодари на службите на МВР за пресичането на пътя на трафика на наркотични вещества от и за Европа, включително по въздух.

Отбелязана бе и добрата съвместна организация за безпрепятственото преминаване на гражданите през ГКПП „Капитан Андреево“, откъдето тази година са отчетени рекорден брой пътнически превозни средства - между 5000 и 9000 на ден на вход към Турция и между 3500 и 5500 на изход към България. В тази връзка беше обсъден проекта за цялостната реконструкция и ремонт на граничния пункт.

По време на срещата министър Атанас Илков отправи покана за посещение в София към своя колега – министъра на вътрешните работи на Турция Али Йерликая.

В знак на почит и в потвърждение на желанието за добро взаимно сътрудничество домакините и гостите размениха плакети и символични подаръци.
 

Водещи новини

Още новини