Радев призова двете кандидатури за български еврокомисар да са на жени

Булфото
share

Надявам се процесите в българската политика да не изгонят напълно избирателите от урните. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, помолен за коментар на актуални политически събития в страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът посочи още, че е редно всички отношения между партиите и в самите тях да се разполагат в рамките на закона и приличието. „За съжаление приличието, особено у някои политически играчи, вече напуска българската политика“, заяви Радев.

МС одобрява утре кандидатурите за български еврокомисар

Попитан за предстоящото излъчване на български еврокомисар, президентът посочи, че България е закъсняла с процедурата и подчерта необходимостта от конкуренция за поста. 

Румен Радев добави, че от писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер става ясно, че от България се очаква да изпрати двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена.

„Но в тази ситуация, ако изпратим мъж и жена означава, че няма да има абсолютно никаква конкуренция и веднага ще бъде избрана жената. Затова моят призив към премиера и към Министерския съвет е да изпратим две жени, за да има все пак някакъв избор г-жа фон дер Лайен. Иначе няма избор“, подчерта още държавният глава.

 

Водещи новини

Още новини