Атанас Илков обяви приоритетите си и заяви: Ще се справим с купения вот

Булфото
share

Свързан съм само и единствено с Министерството на вътрешните работи (МВР) повече от 37 години и такъв ще остана - равноотдалечен от всички политически субекти. Това заяви в отговор на въпрос новият служебен министър на вътрешните работи Атанас Илков, който даде пресконференция в министерството, след церемонията по приемственост.

Той посочи, че сред приоритетите му са провеждане на честни избори и противодействие на купения вот, овладяване на пожарите, безопасността по пътищата, борбата с мигрантската криза.

Илков каза още, че осъзнава отговорността да поеме МВР и подчерта, че заетите в системата на министерството умеят да работят във всякакви условия и той вярва в тях. Илков каза, че съставът на МВР за пореден път е доказал своя професионализъм и качества и умее да работи във всякакви условия. Вярвам в тях и съм убеден, че всичко онова, което очаква обществото от нас, включително президентът и премиерът, а именно справянето с купеният вот, ние ще се справим. Това е една от основните задачи, пред които сме изправени - гарантиране на прозрачни и честни избори и противодействие на купения вот, каза Илков.

Той представи данни, според които на последните парламентарни избори сигналите за купен вот, постъпили в МВР, са намалели с 23 %. Служебният министър изтъкна, че досъдебните производства са с 28 % по-малко от тези на предишните избори, което, според Илков, означава, че МВР си е свършило работа откъм всички превантивни действия и мерки по отношение на лицата, за които има информация и за които се знае, че организират този процес.

МВР няма да прави избори, то организира провеждането на изборите и гарантира обществения ред, подчерта министърът. Според него не е коректно МВР да бъде въвличано в изборния процес като министерство, което може да влияе на изборите.

Попитан дали с него са водили разговори през миналата година да бъде министър на вътрешните работи в кабинета „Денков-Габриел“ Атанас Илков каза, че единствена покана за разговор е дошла от премиера Димитър Главчев, след като е получил мандат от президента. Проведохме разговора, на следващия ден съм дал моето положително съгласие да участвам в това правителство като министър на вътрешните работи. Никой друг не е водил разговори с мен за министър в предходните правителства, каза още Илков. 

Номинираният за служебен вътрешен министър Атанас Илков с първи коментар

На въпрос дали очаква политически атаки занапред той каза, че е твърде вероятно да има такива. Нека да има, но те да са, когато някой не си е свършил работата, заяви Илков. Ще бъда безкомпромисен към всеки един служител на МВР, който неглижира изпълнението на служебните си задължения или не ги изпълнява както трябва, посочи той.

Министърът коментира, че не предвижда промени в МВР и призова колегите от системата да се успокоят и да се концентрират в работата си. И да има промени, те ще са козметични, каза Илков. За директорите на областните дирекции на МВР той каза, че смени са възможни там, където има слаби резултати по основните приоритети на МВР. Смени на всяка цена няма да се правят, заяви министърът, предава БТА.

Атанас Илков акцентира на успокоението в системата на МВР, защото, по думите му, те имат нужда от спокойствие и комфорт, за да бъдат ефективни в своите действия. Илков увери, че ще положи всички усилия и няма да допусне никой от най-ниското до най-високото ниво "да си позволи лукса да неглижира ситуации, случаи и обстоятелства, които са свързани с функционалната компетентност на МВР".

Илков очерта като друг приоритет мигрантската криза, по която той гарантира, че ще се продължи да се работи активно и даде като пример случая от днес, при който водачът на микробус, превозвал мигранти, не се е подчинил на разпореждането на полицейските служители да спре и малко след това е загинал. Темата е 24/7 в нашите задължения и колегите ще бъдат максимално концентрирани при противодействието на миграционния натиск, заяви служебният министър.

Водещи новини

Още новини