Главчев очаква номинациите на ПГ за еврокомисар до два дни

Булфото (архив)
share

Премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание относно номинирането на кандидати за еврокомисар от Република България, съобщиха от правителствената информационна служба.

Първото ми действие след встъпването ми във втори мандат като служебен министър-председател е да се обърна към Вас с призив да вземете отношение по въпроса кои да бъдат двете кандидатури за български еврокомисар в следващата Европейска комисия. Считам, че това решение следва да бъде взето след допитване до най-представителния орган в държавата, изтъква премиерът Главчев в писмото си. Предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква номинациите от парламентарните групи до 29.08.2024 г. Уверен съм, че със съвместни усилия ще съумеем да излъчим най-достойните кандидати за заемане на поста еврокомисар от Република България, отбелязва още Главчев. 

ГЕРБ издига кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар

В писмото си премиерът Димитър Главчев припомня за стартиралия през месец юли процес по сформиране на нов състав на Европейската комисия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прави своя избор и предлага на Съвета на ЕС новия състав на база на предложенията от държавите членове и след провеждане на съответни разговори с кандидатите. В тази връзка към българската страна бе отправена молба за номиниране на двама кандидати за еврокомисар (препоръчително мъж и жена), като ако България вземе решение да номинира настоящия комисар, необходимостта от две номинации ще отпадне. Срокът за посочване на кандидати е определен на 30.08.2024 г. 

ИТН обяви номинацията си за еврокомисар

Българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво, изтъква още в писмото си министър-председателят Димитър Главчев. Определянето на стратегическите цели на държавата и тяхното провеждане е задача на редовно правителство, излъчено от Народното събрание. Към настоящия момент обаче България се намира в безпрецедентна ситуация, в която изпълнителната власт се упражнява от служебно правителство, назначено с указ на президента, чиито цели и задачи са краткосрочни и оперативно ориентирани към осигуряването на приемство във властта и произвеждането на избори. Съгласно утвърдената процедура предложението за еврокомисар следва да бъде одобрено с акт на Министерския съвет, независимо дали се касае за редовно или служебно правителство.

Водещи новини

Още новини