Президентът: Политическата криза обаче не е отминала

Булфото
share

Минути след като новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, президентът Румен Радев написа в социалната мрежа "Фейсбук", че политическата криза у нас не е отминала.

Ето и целият пост на държавния ни глава:

Вторият служебен кабинет на Главчев положи клетва в Народното събрание

Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, днес вече има назначено правителство и определена дата за изборите. Политическата криза обаче не е отминала и тя ще намери своето разрешение едва когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство, което да излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство. Тази устойчивост на мнозинството е функция от неговата легитимност, която произтича от два важни фактора – избирателната активност и честността на вота.

Когато избирателната активност е ниска, както е напоследък, именно честността на вота придобива огромна тежест. Затова продължавам да настоявам борбата с купения и контролиран вот да бъде издигната като приоритет, защото това уродливо явление изкривява вота на гражданите, дава възможност на компрометирани фигури да се домогват до Народното събрание, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората и руши самата политическа система и държавността.

МВР има важна роля за пресичане на купения и контролиран вот и затова ще следим действията на новия министър на вътрешните работи. Те ще покажат дали той е човек на този и онзи или на българските граждани.

Водещи новини

Още новини