България и Фронтекс са надеждни партньори в опазването на външните граници на ЕС

МВР
share

Министър Калин Стоянов проведе среща с изпълнителния директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана – Фронтекс, г-н Ханс Лейтенс, на която изрази благодарност за оказваната през годините подкрепа на България за опазването на една от най-уязвимите външни граници на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двамата подчертаха, че съвместните действия са довели до значително намаление на миграционния натиск през последната година, което се отчита и от европейските партньори. От началото на тази година е увеличено присъствието на служители от Постоянния корпус на Фронтекс на българо-турската и българо-сръбската граница. 

Министър Стоянов се срещна с ръководителя на Службата по основните права на Фронтекс

Изразена бе готовност съвместните действия да продължат, като те включват както подкрепа за охрана на границата, така и съдействие по отношение на връщането на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. България е една от държавите членки, които използват най-активно Програмата за реинтеграция на Фронтекс. 

Акцент в разговорите бе и изпълнението на комплекса от съвместни мерки в областта на спазване на основните права, набелязан при посещението в София миналата седмица на ръководителя на Службата за основните права на Фронтекс Йонас Гримхеден. 

Водещи новини

Още новини