Илияна Йотова: Днес, ако сме разбрали правилно героизма на Шипка, ще искаме единение

Bulphoto/архив
share

Днес, ако сме разбрали правилно героизма на Шипка, ще искаме единение, ще искаме да бъдем заедно, защото дългата българска история едно ни казва - силни сме, когато сме заедно. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Шипка, предаде БТА.

В този чудесен августовски ден отново всички сме заедно тук, на този чутовен връх, довели децата си там, където поетът каза, че стоят белите кости на героите и кървавият мъх, посочи тя. Дошли сме тук, за да можем с пълни гърди да дишаме от въздуха на свободата, да черпим вдъхновение и самочувствие от подвига на нашите освободители – руските воини и българските опълченци, добави Йотова.

Тя отбеляза, че 147 години военни специалисти все още недоумяват как може шепа хора да защитават този връх срещу многочислен враг.

Президентът Радев: Подвигът на българските опълченци е стожер на националната памет

Шипка е достойнство и гордост, но Шипка е и размисъл, и смирение, и проглеждане и за нас съвременните българи, заяви Йотова.

Днес на Шипка всичко е спокойно, защото тези, които дадоха най-милото - живота си, ни дадоха мира, свободата и спокойствието, каза още тя. "Вечна памет на героите! Да живее Отечеството!", завърши словото си вицепрезидентът.

Водещи новини

Още новини