Президентът Радев: Подвигът на българските опълченци е стожер на националната памет

Bulphoto/архив
share

Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет - това написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод годишнината от Шипченската епопея.

"Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата.

Отбелязваме 147 години от Шипченската епопея

Шипка е кръстопът на историческата ни съдба. Символ, че борбата за справедливост и по-добър живот никога не е обречена и че всяка битка в името на България може и трябва да бъде спечелена. В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв. Веднъж напоила земята ни, тя завинаги остава кръвта на българската свобода.

Камък по камък и за вечни времена дедите ни издигнаха на този прочут връх Паметника на свободата. В основите му вече 90 години българите от близо и далеч полагат венци и цветя в знак на почит към паметта на загиналите и на вярата ни в бъдещето на България", пише Румен Радев.

По думите на президента е наш дълг да съхраним завета на предците ни и да го пренесем непокътнат през времето в името на бъдещите поколения.

Водещи новини

Още новини