"Да, България": Главчев да гарантира, че един "лейтенант" на Пеевски в МВР няма да бъде заменен с друг

Булфото
share

Повторната номинация на Димитър Главчев за служебен премиер е резултат от неспособността на политическите сили в българския парламент да постигат съгласие и мнозинства за важни политически решения. Това се казва в изпратена до медиите позиция на "Да, България".

"В началото на седмицата "Продължаваме промяната – Демократична България" предложи именно такова решение – осигуряване на алтернатива за избор на служебен премиер. По наша инициатива бяха организирани консултации с всички парламентарно представени формации, без ДПС-Пеевски, с цел задвижване на процедурите за приемане на внесените от "Продължаваме промяната – Демократична България" промени в Закона за Сметната палата, които щяха да позволят избор на човек с високо обществено доверие за заместник-председател на Сметната палата. Предложихме обсъждане и на всички други възможни опции за най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет. За нищо от това не беше намерено мнозинство от 121 народни представители", заявяват от политическата сила.

Главчев лаконично: Ще разберете в понеделник дали ще има промени в кабинета

"Настояваме кандидатът за служебен премиер да се съобрази с обществените очаквания и не просто да представи проект на състав на Министерски съвет, в който отсъства името на Калин Стоянов, а да гарантира, че няма един "лейтенант" на Пеевски в МВР да бъде заменен с друг.  Настояваме г-н Главчев да престане да назначава и уволнява областни управители под диктовката на Пеевски. От тези действия на служебния премиер ще зависи дали ръководеното от него правителство ще осигури честни и свободни избори на 27 октомври", подчертават от "Да, България".

Водещи новини

Още новини