Емануил Йорданов: Смяната на Калин Стоянов е предопределена, остава му да съхрани достойнството си

Getty Images
share

Смяната на Калин Стоянов е предопределена, изказа мнение пред БНР Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи. 

"Не знам кой му дава съвети да се държи по този начин, но този, който го съветва, не му мисли доброто. В този момент на него му остава да съхрани достойнството си. Това става единствено с подаване на оставка", коментира той. И добави: "Когато политическите сили, представени в Народното събрание, до една са се обявили против един министър, той няма как да работи повече". 

По думите му спрямо Стоянов са постъпили много некоректно: "Когато вземеш един човек, който няма нищо общо с политиката и изведнъж го хвърлиш в най-дълбоките води, оттам нататък резултатът може да бъде този, който се получи. В много от случаите аз виждам неправилни политически преценки на ситуацията от негова страна. Отговорите, които дава или не дава на много въпроси, също се разминават с това, което би трябвало да направи, за да може съответно да изнесе някакъв позитив за себе си и за министерството. Така че - очаквано".

Йорданов изтъкна, че когато се избира човек за вътрешен министър, трябва да се знае много ясно, че това е политическа длъжност и там трябва да бъде изпратен човек, който е политик. Когато става въпрос за оперативен работник, колкото и да е добър в професията си, неговото израстване предполага най-високата длъжност - главен секретар, обясни той. 

Проф. Вацов: Калин Стоянов ще бъде махнат

Калин Стоянов е обвиняван именно в това, че през него системата е овладяна политически, като се споменава името на Делян Пеевски, напомни още бившият вътрешен министър.

Йорданов отбеляза, че за поста трябва да се избере човек с опит. Според него задачата да се проведат честни избори, не е чак толкова трудна: "Във всяка област в областните дирекции служителите знаят много добре кои са купувачите на гласове, знаят и за кого купуват. Тези хора могат да бъдат поставени под контрол и да се пресече възможността да купуват гласове". 

Новият министър трябва да бъде достатъчно смел, енергичен и компетентен, за да може да се справи със задачата, категоричен е Емануил Йорданов. По думите му обаче единствено купеният вот не може да реши резултата от изборите.

Водещи новини

Още новини