Тошко Йорданов: Превърнаха президента в подписвач като орязаха правомощията му

Bulphoto (архив)
share

"Легендите с важните решения го казват журналистите, защото трябва да звучи готино. В тази каша се очаква да се вземат важни решения, а всъщност тези, които го свикаха, отбиваха номер. Проблемът го забъркаха ПП-ДБ. Първо те пуснаха някакво съобщение, че канят другите партии, а половин час по-късно започнаха да звънят на хора от конкретните партии. А по принцип се прави обратното", каза председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в парламента не може да се постигне съгласие за нищо.

"Този Председателски съвет беше ясно, че няма да роди нищо. Беше безсмислена среща, на която се казаха кой каквото си мисли по темата. Накрая беше и разговорът между Кирил Петков и Делян Пеевски на висок глас. Кирил Петков и "Продължаваме промяната" страдат публично от възраждането на Калин Стоянов, а всъщност те са си го избрали", допълни Йорданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Президентът Радев стартира нови разговори с кандидатите от "домовата книга"

Според него те трябва да се извинят на българското общество за промените в Конституцията.

"Те бяха по тяхна идея и на Христо Иванов, и на другите титани от "Продължаваме промяната".  Винаги ще има политически привкус в служебните кабинети в този вариант на Конституцията. Конституционният съд в момента само на думи се води такъв. Има поредица от грешни политически решения - грешно политическо решение за промяната на Конституцията, грешно политическо решение за вкарване на политици в КС, грешно политическо решение по вписването на т.нар. "домова книга", подчерта председателят на ПГ на ИТН.

Той поясни, че когато се прави юридическа промяна, трябва да се знае какво ще последва.

"Ако Петър Чобанов реши да излезе от БНБ, какво му пречи да стане служебен премиер? Той е в "домовата книга". Гуверньорът е също там. Това са поредица от грешни решения. И тези, които ги сътвориха, се опитват да страдат и да казват, че някой друг е виновен. Мозъкът ми отказва да приеме тази наглост", добави Тошко Йорданов.

Попитан дали ситуацията ще се успокои, ако Калин Стоянов подаде оставка, той отговори: "Не. Калин Стоянов и да подаде оставка, кой е служебният премиер? Президентът е най-малко виновен. Те му натресоха поправките Конституцията заради него. Орязаха правомощията му, превърнаха президентската институция в подписвач. Върхът на наглостта беше Лена Бориславова, която вкара 2 закона, но и двата паднаха в КС".

Тошко Йорданов е категоричен, че ПП-ДБ е излъгала избирателите си: "Тежестта на партиите зависи от броя на депутатите вътре в парламента, а там ги пращат хората. Ако хората откажат да гласуват, най-вероятно ще получат още по-уродлив вариант на това".

Водещи новини

Още новини