Доц. Орманджиев: Изходът от политическата криза е да продължат консултациите при президента

Нова телевизия
share

Какъв е вариантът за изхода от политическия лабиринт? Отговорите потърси пред Нова телевизия преподавателят по конституционно право доц. д-р Христо Орманджиев.

Той посочи, че най-категоричният изход е този, който е разписан от Конституцията, а именно да продължат консултациите при президента и по т.нар. домова книга да се намери човек, който да поеме ангажимента по управлението на страната.

„Така лимитативно определени кандидатите, доведе до това, че президентът няма много голям избор. Кандидатите не са много, безспорно изборът ще е между няколко души“, каза още той.

„Другият вариант е да се допълни „домовата книга“, но това е сложен процес, тъй като изисква съгласие на политическите сили, НС е във ваканция, трябва да се изготвят предложения. Това изисква време“, допълни преподавателят.

Президентът Радев стартира нови разговори с кандидатите от "домовата книга"

„Третият вариант, който е най-невероятният, е изменение и допълнение на Конституцията, за което обаче се изисква квалифицирано мнозинство“, поясни още доц. Орманджиев.

Той каза, че трябва да се изпълни конституционна процедура за назначаването на служебен кабинет и насрочването на избори. „Няма да останем без правителство, въпросът е дали ще бъде изпълнена конституционната процедура, свързана с назначаване на ново служебно правителство“, каза още Орманджиев.

Той уточни, че Конституцията не посочва в какъв срок трябва да бъде назначено служебното правителство.

Водещи новини

Още новини