След отказа на президента да назначи служебния кабинет: проф. Пламен Киров посочи изхода от конституционната криза

Nova News
share

Възможният изход от конституционната криза е президентът Румен Радев да не обвързва назначаването на ново служебно правителство с този за предсрочните избори и те да се проведат от сегашния кабинет на Димитър Главчев. Тази препоръка отправи пред "24 часа" преподавателят по конституционно право и бивш съдия в КС проф. Пламен Киров.

До конституционната криза се стигна, след като президентът Румен Радев отказа да назначи кабинетът, предложен му от Горица Кожарева. Държавният глава поиска да бъде сменен Калин Стоянов, но Кожарева отказа. "Вашата задача приключи", обяви Румен Радев. 

Той обаче обяви, че очевидно изборите няма да са на предварително обявената дата 20 октомври и поиска парламентът да попълни т.нар. домова книга, от която той може да избира кандидати за служебен премиер.

Радев изненада всички: Отказа да подпише указа за служебния кабинет на Горица Кожарева заради Калин Стоянов

"Не бива да се тръшкаме, в крайна сметка това е заложено като развитие от промените в Конституцията, които КС запази. Те предполагат такова развитие на нещата. Президентът не е съгласен с предложения състав от кандидата за министър-председател и отказва да назначи този състав. От друга страна г-жа Горица Кожарева отказва да прави промени, което е в нейните правомощия. В този случай продължава да функционира правителството начело с Димитър Главчев и Калин Стоянов продължава да си е вътрешен министър", коментира той.

Водещи новини

Още новини