Ще предложи ли Горица Кожарева състав на служебен кабинет, или не?

Нова тв
share

Има ли изход от политическата криза и какъв е той? Ще предложи ли Горица Кожарева състав на служебен кабинет, или не. Натиск срещу нея ли са слуховете, че може и да не предложи? А ако предложи, имената в списъка ще бъдат ли маркер за едно или друго влияние? Тези теми коментираха в ефира на Нова тв бившият народен представител Дани Каназирева, журналистът Владимир Йончев и социологът Кольо Колев.

„При всеки връчен мандат има спекулации дали папката ще е празна. Според мен сега ще бъде предложен кабинет. А относно предложените имена – това е далеч от дневния ред на хората. Не е важно кой пореден чиновник ще бъде назначен за 2 месеца, а какво се случва с държавата след поредните избори”, заяви Дани Каназирева.

Тя коментира и името на вътрешния министър Калин Стоянов и дали той ще е част от служебния кабинет.

„Има ескалация по темата, че това ще осигури предизборно говорене на определени политически партии. Като основания – аз съм по-балансирана”, каза Каназирева.

Един от основните проблеми е ниската избирателна активност, смятат събеседниците. 

„Според мен ако стигнем 2 милиона избиратели, трябва да викаме: „Ура”. Според мен ще бъдат под 2 милиона. При ниска избирателна активност, тежестта на купения вот ще е голяма. При 200 лева на глас, за да купите 100 000 гласа ви трябват 20 милиона, за 200 000 – 40 милиона. Вече 200 000 гласа представляват 15% от гласовете в урните, ако не и повече. Съвсем основателни са притесненията на хората за личността на вътрешния министър. Мисля, че ще бъде друг министър предложен”, каза Кольо Колев.

„Купуването на гласове е голям проблем за всички нас като общество. Противодействието е само високата избирателна активност. Но с това поведение на политическата класа като цяло и отблъсквайки хората от урните, все по-голяма тежест ще има купеният вот”, заяви Каназирева.

Да станеш служебен министър-председател - изглежда лесно, но товарът ...

„Правили сме много материали за купуване и продаване на гласове. Има няколко варианта – вътрешният министър да пречи на купувачите на гласове или пък да съдейства. Има и друг вариант – нищо да не прави. Само от факта, че се знае, че вътрешният министър не съдейства, изведнъж някакви хора се дърпат. Не става въпрос само за купени гласове, а и за контролиран вот”, заяви Владимир Йончев.

Водещи новини

Още новини