Журналистът Стояна Георгиева за служебния кабинет: Постът на вътрешния министър е ключов

бТВ
share

Очевидно вървят преговори и нещата не са съвсем ясни. Има напрежение около поста на вътрешния министър, той ще бъде ключов. Това заяви журналистът Стояна Георгиева в ефира на бТВ.

Политологът Слави Василев смята, че ако Калин Стоянов остане, то ще е ясно, че новият кабинет ще е отново в хватката на Делян Пеевски.

Цветанка Андреева, политолог, допълни: „Струва ми се, че намесата на партиите в служебния кабинет е легитимна – там има конкретни социално-икономически интереси, но уличаваща е намесата на президента Румен Радев. Това е най-дразнещото - партии, които не могат да излъчат коалиция и редовен кабинет, имат огромни изисквания към служебната власт. Партии, които върнаха мандатите си.”

Очаква се номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева да обяви състава на новия кабинет

„В петък имаше изнервено изказване на Пеевски, който обвини президента Радев в неконституционна намеса, че искал да фашифицира изборите и оказвал натиск на Горица Грънчарова-Кожарева. Макар на Радев да му е даден ограничен избор от лица за служебен кабинет, в крайна сметка той избира кой да е служебен премиер, той утвърждава и състава на кабинета. Затова не мисля, че се прекрачват правомощията му”, допълни Георгиева.

Според Василев реториката на Пеевски е скандална: „Да излизаш пред медиите с такъв тон и жаргон и да квалифицираш публично президента, показва, че Пеевски е изнервен. Той удря по Радев, защото това е удобната боксова круша за политиците, които нямат какво да кажат.”

Андреева коментира казуса „ББР”: „Не може да купуваш ужасно скъпи коли за политически лидери, не може да имаш такъв автопарк с държавни поръчки.”

„Започнаха да се карат сенчестите фигури, които поставиха държавата ни на колене”, смята още Слави Василев.

Водещи новини

Още новини