Да станеш служебен министър-председател - изглежда лесно, но товарът ...

Bulphoto/ архив
share

"Правилата в Конституцията няма да дадат онзи отговор, при който кризата да свърши. Те дават пътя, по който политическите фигури в изпълнителната власт и президента, разбира се, трябва да преминат", заяви в "Денят започва" по БНТ  Наталия Киселова - преподавател по конституционно право.

Никой не може да бъде задължен да стане министър-председател, каза Киселова. След промените в Конституцията и решението на КС, лицата, които заемат тези длъжности, трябва да си дават сметка, че "изборът може да се спре на тях". Преподавателят по Конституционно право посочи, че има странични фактори, които въздействат върху личността на министър-председателя. Едни от тях са медиите, които могат да бъдат съюзник или противник на правителството, както и миналото на избрания кандидат, слабости в характера му дори.

"На пръв поглед "как се става министър-председател" може да изглежда лесно. Но товарът, с който се е нагърбил кандидатът в настоящата процедура ще покаже дали процедурата продължава да работи", заяви тя.

Президентът Румен Радев ще се срещне с Горица Грънчарова в 11:00 часа за състава на новия служебен кабинет

Според Киселова Рая Назарян се е поддала на публикации в медиите. Според нея отказът й е трябвало да бъде даден на президента, а не през публични изявления.

"Бързината, с която Назарян отговори показва, че всеки вече оттук насетне назначаван или избиран трябва да си дава сметка, че може да бъде кандидат", каза преподавателят по конституционно право.

Това според нея ще доведе до все по "селективна селекция".

Водещи новини

Още новини