Министър Запрянов: Военната помощ за Украйна я доставяме чрез авиационен и жп транспорт

Булфото (архив)
share

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза, че не е бил информиран за подготовката и публикуваното на видеоклипа, с който Информационния център на ведомството се опита да рекламира военната професия и заради който е бил освободен директорът на центъра. 

„По темата със скандалния клип – не, не съм информиран. Същият клип не е разработен и обсъждан дори в ръководството на Информационния център, не е уведомена и дирекцията в Министерството на отбраната“, заяви Запрянов от трибуната по време на днешния парламентарен контрол.

Той подчерта, че клипът, заради който имаше негативна обществена реакция, е пуснат „без съответните санкции и разрешения“. 

Мерките, които взехме, доведоха до освобождаване на директора на информационния център, посочи Запрянов.

Веднага след публикуваното той беше изтрит от страницата на Информационния център. 

Запрянов предостави информацията в отговор на парламентарен въпрос, отправен към него от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Петков от „БСП за България“. От формацията настояха още да получат отговор на въпроса защо социалните мрежи са се появили сигнали, че в YouTube Военният телевизионен канал е изчезнал и уникалното му име е закачено към канал с видеа за криптовалути. 

„Имаме ежедневни атаки. Ще подобрим защитата на сайта на Информационния център“, обясни служебният министър.

Запрянов увери, че повишаването на общественото доверие към Въоръжените сили, както и на престижа на военната професия е основен приоритет в информационната и медийната политика на Министерството на отбраната. 

В отговор на друг въпрос военният министър обясни, че за военната помощ, която изпращаме на Украйна, се използва приоритетно авиационен и железопътен транспорт.

Атанас Запрянов: България не е част от конфликта в Украйна, но ще продължи да помага на жертвата

Запрянов отговори на депутатски въпрос, отправен към него от народния представител от „Възраждане“ Златан Златанов, който поиска информация за това минават ли през Русе и Дунав мост опасни товари, включващи оръжие, бойна техника и взривни вещества, както и как се гарантира безопасността на живущите в близост до транспортните трасета. Ресорният министър разясни, че Министерството на отбраната е предоставило военно-техническа помощ на Украйна, съгласно решението на парламента, включваща и опасни товари, но тя се превозва единствено с въздушен и железопътен транспорт. 

През страната ни минават войски и техника на различни членки на Алианса за участието си в различни учения. Превозът на военна техника и опасни товари касае не само помощта на Украйна, а целия внос и износ на българската отбранителна индустрия, припомни той. 

Според народния представител Златан Златанов отговорът на министъра е бил „незадоволителен и неизчерпателен“, а самият той посочи, че притежава данни за сухоземно транспортиране на военни товари. 

Водещи новини

Още новини