Румен Радев не наложи вето на закона срещу ЛГБТ

Булфото
share

Президентът Румен Радев обнародва Закона за предучилищното и училищното образование, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"В отговор на отправените въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното събрание промени в Закона за предучилищното и училищното образование ви информираме: Държавният глава е изразил отношението си към промените в Закона за предучилищното и училищното образование с подписването на указ за неговото обнародване", се казва в позицията. 

Припомняме, че промените в Закона в предучилищното и училищното образование бяха приети на 7 август. Част от политическите партии призоваха държавния глава да наложи вето върху поправките. 

След четири часа дебати: Парламентът прие забрана на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училищата

С промените се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. В текста за изменението се дава и определение за "нетрадиционна сексуална ориентация" - "различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

ЛГБТИ активисти се обявиха против измененията и поискаха държавният глава да наложи вето. За днес е насрочен пореден протест на ЛГБТИ общността.

Водещи новини

Още новини