Проф. Пламен Киров с прогноза кой влиза в новия служебен кабинет

Кадър - БНТ
share

Интригата в служебния кабинет на Горица Грънчарова се завърта около фигурата на служебния министър на вътрешните работи. Предстои да видим какъв състав ще бъде предложен, за да бъде назначен от президента, като държавният глава не е длъжен да одобри всяко едно предложение, направено от кандидата за служебен министър-председател. Това заяви пред БНТ преподавателят по Конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Киров. 

Според него най-вероятно ще има промени в служебния кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева. Много е вероятно голяма част от екипа на Димитър Главчев да остане в бъдещия нов служебен кабинет.

Продължават преговорите за съставяне на кабинет

Той посочи още, че президентът е бил изправен до стената в предишния случай, когато е трябваше да назначи служебно правителство с премиер Димитър Главчев. Сега държавният глава се опита да договори с другите потенциални възможни кандидати за служебен премиер промяна в състава на Министерски съвет, коментира той.

„Горица Грънчарова е подчинена на Димитър Главчев в Сметната палата, така че не се очаква да провежда кой знае каква политика. Сега предстои да видим как една жена ще се справи, но няма да се справи по-зле от мъжете“, оцени проф. Киров.

По думите му президентът няма да може да извършва промени в служебния кабинет, тъй като вече не е негова отговорност. Освен това конституционалистът уточни, че вот на недоверие срещу служебния кабинет не може да бъде гласуван. Служебният кабинет става самостоятелен конституционен играч и се изплъзва от контрол на президента и на Народното събрание, подчерта проф. Киров.

 

Водещи новини

Още новини