Политологът Ирена Тодорова: Кожарева ще смени само министрите на вътрешните и на външните работи

Нова нюз
share

През почивните дни предложената за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева проведе редица срещи преди да предложи състава на следващото служебно правителство. Президентът Румен Радев ѝ даде срок до 19 август да представи структура и състав на кабинет, за да може изборите да се проведат на 20 октомври. 

„Струва ми се, че Кожарева ще действа по протокол. Ще направи срещи с всички настоящи министри. Моята прогноза е за смяна на министрите на вътрешните и на външните работи. Други кадрови промени не би трябвало да има. Служебните министри нямат за цел да управляват дълго. Всяка промяна би била по-скоро зловредна, отколкото да има положителен ефект върху системата”, коментира в ефира на „Твоят ден” политологът Ирена Тодорова.

Според социолога от „Галъп” Яница Петкова служебното правителство би следвало да организира свободни и честни избори, както и да потуши напрежението, създадено вследствие на политическата криза.

„Когато става ключово кой точно ще бъде министър за една служебна власт, която така или иначе е временна, това показва проблем със самото функциониране на въпросната власт”, добави още тя.

Експертите коментираха и предстоящата демонстрация на служителите на МВР в подкрепа на вътрешният министър Калин Стоянов. „И друг път сме виждали униформени да застават зад текущия служебен министър. Протести биха могли да се очакват, но позицията на служебен министър да бъде защитавана толкова дълго време, създава усещане за някакъв друг нюанс”, каза още Петкова.

Ще удържи ли Горица Грънчарова-Кожарева на политически натиск?

„Дали са честни изборите, или не е въпрос на усещане от страна на обществото. Докато политическите лидери не престанат да твърдят, че вотът е купен и не престанат да се замерят с компромати, обществото няма да заживее с усещането, че неговият избор не е променен”, добави Тодорова.

Водещи новини

Още новини