ПП-ДБ са събрали подписи да предложат отстраняване на шефа на Антикорупционната комисия

Булфото
share

"Продължаваме промяната - Демократична България" внесе в парламента проект за решение за освобождаване от поста на Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Той оглавява временно двете комисии след разделянето на КПКОНПИ и изпълнява реално председателски функции, без да е избиран по правилата.

Мотивите за отстраняването му са, че с действия и бездействия той нарушава тежко закона и системно не изпълнява служебните си задължения. Не осигурява прозрачност, не изпълнява съдебни решения. Липсва ефективност в работата на комисиите, съдът редовно отхвърля исковете за конфискация. Има непрозрачно управление и лоша кадрова политика.

За изпълняващ функциите директор на КПК и КОНПИ се предлага да бъде избран следващият по азбучен ред член на двете комисии - Антоанета Георгиева-Цонкова. 

"Възраждане" ще подкрепи подписката на ПП-ДБ за отстраняване на шефа на антикорупционната комисия

„За оставката имаме събрани 84 подписа. Сред тях са тези от групата на ПП-ДБ, също така на част от независимите депутатите на „Величие“, и от двете фракции, които има. Колегите от „Възраждане“ също решиха да я подкрепятОчакваме да има мнозинство за свалянето. Антон Славчев е кадър на Делян Пеевски, както виждаме и в множеството негови действия и бездействия. Гласуването на отстраняването му ще е мерило кои депутати как ще се определят. Например за колегите от ГЕРБ от гласуването ще видим дали има наистина ГЕРБ без Делян Пеевски“, заяви депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова. Според нея времето е достатъчно, за да се вземе това решение преди да се излезе в предизборна кампания.

В отговор на манипулациите на Пеевски, че с решението ПП-ДБ прави услуга на Славчев, който е избран за прокурор, лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов заяви, че той е можел и сам да си подаде оставката.

Водещи новини

Още новини