Гуцанов: Борисов се е объркал, Горица Кожарева не е свързана с БСП

Булфото, архив
share

Председателят на ПГ на "БСП за България" светкавично опроверга пред журналисти в парламента твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева била човек на БСП.

"Борисов се е объркал, че тя е свързана с БСП. Направихме една бърза справка. През 2015 Горица Георгиева е избрана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и патриотичната формация тогава и е била предложение на Патриотичния фронт. Така мисля че е грешка на господин Борисов, така поне го приемаме ние. След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен министър-председател смятаме че тя ще сформира нужния кабинет", каза Гуцанов. 

Той посочи, че за него и за БСП е важно изборите да бъдат честни и почтени, защото в крайна сметка основната функция на служебния кабинет е именно тази. И припомни изразената от социалистите позиция вчера на консултациите при президента - до 30 август трябва да бъде посочен българският еврокомисар: "Той трябва да бъде широко обсъден и така предложен за да бъде най-доброто, на което е способна България за излъчване на еврокомисар."

Горица Грънчарова ще се впише в десетдневния срок, даден ѝ от президента: Започвам разговори за кабинет със сегашните министри и експерти

Гуцанов информира, че никой от БСП не е търсил служебни министри, защототова е право на министър-председателя. Той препоръча ГЕРБ, ППДБ и ДПС да си гледат конституцията, която те промениха в предходния кабинет без да имат необходимия капацитет:

"Всички сме свидетели на тези неразбории, заради тази необмислена промяна на конституцията от ППДБ, ДПС и ГЕРБ. Поне ясно е написано че това са правомощия на министър-председателя".

Водещи новини

Още новини