Депутатите приеха закона за въвеждане на еврото

Bulphoto (архив)
share

Около час и половина отне на депутатите да гласуват окончателно Закона за въвеждане на еврото в България. Целта на нормативният акт е да въведе правила, по които страната ще приеме единната европейска валута. Законът ще влезе в сила веднага щом България получи сигурна дата за приемане на еврото. Очаква се това да бъде 1 януари 2026 година.

Според последните конвергентните доклади на Европейската комисия и на Европейската централна банка, България не отговаря на критериите за въвеждане на еврото от следващата година. Причината, прекалено високото ниво на инфлацията. Прогнозите обаче, включително на Световната банка предвиждат, че страната ни ще ги изпълни до края на годината.

Новият законопроект предвижда създаване на правило за автоматично превалутиране на сумите от левове в евро след датата на приемане на единната валута. Така нареченото “общо правило” визира превалутирането на стойности по определения курс и закръгляване на получения резултат до втория знак след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая в съответствие с математическото правило за закръгляване, се казва в законопроекта.

Moody's: България ще влезе в еврозоната не по-късно от 2026 г.

Курсът, по който ще бъде прието еврото също е заложен в законопроекта, като само повтаря решение на Народното събрание. Стойността му е 1,95583 лева за едно евро. В момента българската валута е фиксирана към европейската, заради валутния борд в страната.

С текстовете на закона се предвижда едномесечен период, в който ще може да се плаща и в двете валути. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство. По време на този месец при получено плащане в брой в левове търговците ще са задължени да връщат остатъка в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност в брой в евро.

В допълнение към това правило търговците ще имат възможност да не приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една транзакция. Предвидено е при рекламация на стока или услуга търговците да връщат платената сума в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност, а при извършване от търговци на операции в брой с автомати, устройства и системи на самообслужване да се използва само евро.

Докато трае периодът на двойно обръщение търговците не могат да увеличават цените на предлаганите от тях стоки и услуги, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори.

По прогнози на БНБ пуснатите в обращение евробанкноти и евромонети приблизително ще се равняват съответно на 510 млн. броя и 1 799 млн. броя. Те ще трябва да заменят цялата маса от паричните средства, които са в обращение в дадения момент. По данни на БНБ към 30.04.2023 г. общият брой банкноти в обращение е 564 703 204, като сборът от техните номинални стойности се равнява на 26,1 млрд. лв., а броят на разменните монети в обращение е над 3 млрд., като сборът от техните номинални стойности се равнява на 561,1 млн. лева.

В закона изрично е определена и ролята на "Български пощи" в разпространението и обмяната на евробанктноти. Пощенските клонове ще бъдат важни преди всичко в малките населени места. По данни на Националната статистика в селата живеят 1 838 441 души, или приблизително 26,88% от общото за страната население - 6 838 937 души.

Водещи новини

Още новини