Парламентът ще обсъди проект на решение за задължаване на здравния министър да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки

Novini.bg/Владимир Иванов
share

Народното събрание ще обсъди проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на интернет страницата на институцията.

Вносители на проекторешението са Лена Бориславова и група народни представители от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Утре е първата сряда от месеца и парламентарните групи могат да правят предложения за включване в дневния ред.

От "Възраждане" предлагат на първо гласуване да бъдат обсъдени промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

По предложение на парламентарната група на "БСП за България" се очаква да бъде обсъден проект на решение за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на „Национална електрическа компания“ ЕАД, предназначено за АЕЦ „Белене“.

В предложения дневен ред е и първото гласуване на промени в Закона за Националната служба за охрана с вносители: Цончо Ганев, Петър Петров и Цвета Рангелова от "Възраждане".

Очаква се на първо гласуване да бъде разгледан и законопроект за промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Второто четене на Законопроект за въвеждане на еврото в Република България също е в предложения дневен ред.

На второ четене се очаква да бъдат разгледани и промените в Закона за кредитните институции.

В проекта на програма е и първото гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, на Закона за личната помощ, както и на Закона за семейните помощи за деца.

Точка първа от предложения дневен ред за четвъртък е доклад за дейността на Временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на политическа партия „Величие“ и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, културно-исторически комплекс „Исторически парк“, в т. ч. престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централна власт с този комплекс и неговото изграждане и проект на решение.

В предлагания дневен ред за този ден е и законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCR „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“. Освен това се очаква депутатите да разгледат и проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“. Точка четвърта от проектопрограмата за четвъртък е законопроект за ратифициране на Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния относно изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции (HQR-SOCC).

Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Република Турция относно презгранични операции за Air Policing, подписан на 21 февруари 2024 г. в гр. Анкара, Република Турция (Вносител: Министерски съвет, 1.8.2024 г.) е точка пета от проекта на програма за четвъртък.

В дневния ред е Проект на решение за възлагане на Министерския съвет включването на диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, освен това се очаква депутатите да разгледат и проекти на решения за разширяване състава на постоянните комисии и включване като членове на народни представители, нечленуващи в парламентарни групи. Вносители на това предложение са нечленуващата в парламентарна група Юлиана Матеева и група народни представители.

Спипаха младеж с дрога и флакони райски газ

В дневния ред е и проект на решение относно увеличаване числения състав на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършени в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани с кмета на община Доспат - Елин Радев и включване като членове на народни представители, нечленуващи в парламентарни групи.

В предложения дневен ред е също отчет за дейността на Българската телеграфна агенция, включващ и финансов отчет за за 2023 г.

Точка първа от предложения дневен ред за петък е изслушване на служебния министър на икономиката и индустрията Петко Николов относно публична информация за възможна безстопанственост в подопечните дружества на Министерство на икономиката и индустрията в особено големи размери. В проекта на програма е и парламентарен контрол.

Водещи новини

Още новини