Борислав Гуцанов от БСП: Сходствата ни с ИТН са видни, ключовата дума е диалог

Булфото
share

Великото Народно събрание е предвидило третият мандат да е различен – да не се връчва на кандидат за министър-председател, а на парламентарна група. Фактът, че вече започва да се води диалог в Народното събрание, е нещо положително, защото през последните години дори нямаше диалог, каза пред журналисти председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов след срещата с "Има такъв народ" за съставяне на правителство с третия мандат.

Разбира се, в БСП сме партия, в която спазваме стриктно нашите устави, неслучайно сме на 130 г. Ако на втори разговори се види, че има реалните гласове за сформиране на редовен кабинет, ще бъде свикан Националният съвет на партията и тогава ще се вземе оконачателното решение. Но, да, сходствата са видни и диалогът между двете партии тече по нормален ред. Считаме, че това е разумното и нормалното. Ключовата дума е диалог – трябва да се търсят общите разбирания на партиите, а не това, което ни разделя, заяви Гуцанов.

ИТН и БСП намериха допирни точки, Тошко Йорданов преброи 66 депутати "за" кабинет с третия мандат

Попитан как все пак ще се процедира с разделителните линии с "Има такъв народ", например по темата за войната в Украйна, социалистът отбеляза: "Виждате, че този въпрос не се поставя в момента, избегна се от страна на "Има такъв народ", тъй като позицията на БСП по темата за Украйна е ктегорична. Смятаме, че ако се стигне до втори разговори, тази тема ще бъде една от темите, които ще трябва да се коментира твърде ясно, защото по този въпрос ние имаме виждания, че мирът е най-голямата ценност, животът е един-единствен и уникален за всеки един човек".

Водещи новини

Още новини